Skip to content
måndag, 14 oktober 20242 min read

Ökad tillförlitlighet med styrsystemsbyte

De flesta generatoraggregat som är installerade som reservkraft har få drifttimmar, även om generatoraggregatet är gammalt. Motorn och generatorn, om de sköts ordentligt, har förmodligen ganska många år kvar, men kontrollutrustningen kan kännas föråldrad samtidigt som att det kan vara svårt att hitta reservdelar.

  • Motorer och generatorer överlever betydligt längre än vad elektriska komponenter gör. Genom att installera ett nytt styrsystem kan du förlänga livstiden för utrustningen med cirka 10–20 år, istället för att investera i en fullständig reservkraftsanläggning. Man får då också oftast ett styrsystem som kan mer, kan presentera mer och som har kommunikation mot överordnade styrsystem som inte existerade när anläggningen driftsattes, säger Per Lundgren, Head of Sales and Service på Elektromatik.

Att uppdatera en reservkraftslösning är en stor investering, särskilt när det mesta av utrustningen fortfarande fungerar som det ska. Just därför efterfrågas ofta en uppdatering av styrsystemet som förlänger livslängden för hela reservkraftslösningen.

  • Det handlar egentligen om att man förlänger livstiden för fungerande utrustning och på så sätt minimerar de investeringar man behöver göra för att ha en fungerande anläggning. Att förbättra sin befintliga utrustning, men att göra det på ett ekonomiskt försvarbart sätt och dessutom få mer funktioner samt bättre teknologi på köpet, säger Per Lundgren.

Elektromatik erbjuder både standardiserade och anpassade lösningar som ett alternativ för en uppdatering av kontrollutrustningen och personalen är specialiserade på många av dagens vanliga lösningar.

  • Vi ser att våra kunder efterfrågar styrsytemsbyten och vi har därför sedan den
    1 januari 2024 en helt egen avdelning som jobbar just med detta, säger Per Lundgren.

Investeringen motsvarar cirka en tiondel av att investera i en helt ny anläggning. Med andra ord förlängs livstiden för anläggningen med 10–20 år till en kostnad som är en tiondel av vad det skulle kosta att byta hela reservkraftsanläggningen. Dessutom finns även en viss miljönytta i och med att man inte behöver byta ut all utrustning, men framförallt ger investeringen en trygghet och ökar systemets tillförlitlighet och tillgänglighet. I samband med styrsytemsbyten genomförs även en större service för att säkerställa att investeringen är rättfärdigad.

  • Styrsystem och äldre styrsystem kan vara en risk och medföra en oro att det inte ska fungera fullt ut, att någonting är fel. Med ett nytt styrsystem säkrar du upp utrustningen, vilket ger en tryggare tillvaro för verksamheten. Dels kan du ha bättre övervakning, men framförallt får du en utrustning som är ny, fräsch, hel och ren, avslutar Per Lundgren.