Skip to content
måndag, 7 oktober 20242 min read

HVO100 – en övergång från det traditionella till det hållbara

 HVO100 är ett drivmedel som kan användas i stället för, eller tillsammans med, diesel. Med en minskning av utsläppen med 90 procent reducerar HVO, framställt från avfallsfetter och oljor, verksamhetens miljöpåverkan avsevärt.

– Genom att erbjuda HVO100 kan vi möta kundens önskan om ett mindre koldioxidavtryck. En stor fördel är också att man med vår utrustning kan övergå till HVO100 och mixa befintligt bränsle med HVO, vilket gör att det blir en väldigt enkel övergång. Samtidigt som vi varken gör avkall på driftsäkerhet, prestanda, produktens livslängd, servicebehov eller garantier, säger Christian Wober, Sales Manager på Elektromatik.

Hydrerad vegetabilisk olja (HVO) är en banebrytande lösning inom området hållbara bränslen. Framställd från avfallsvegetabiliska och animaliska fetter samt använda vegetabiliska oljor, ger HVO en katalytisk reaktion med väte, vilket omvandlar dessa råmaterial till kolväten. Det framställda bränslet är ett mångsidigt alternativ till fossila bränslen som diesel.

HVO är inte bara ett bränslealternativ; utan en viktig del i att frångå traditionella, miljömässigt påfrestande alternativ. Dess betydelse ligger i att avsevärt minska partikelmaterialemissioner upp till 80 procent, begränsa skadliga föroreningar upp till 8 procent och minska koldioxidutsläpp upp till 90 procent jämfört med fossila dieselbränslen.

– HVO är svaret på de eskalerande utmaningarna med luftföroreningar, klimatförändringar och behovet att avkolisera vissa branscher. Genom att använda avfall och restbiomassa som råmaterial säkerställer HVO en hållbar produktion, utan att konkurrera med livsmedelsresurser. Genom HVO kan du bidra till utsläppsminskning, samtidigt som du banar väg för renare, mer ansvarsfulla energikällor, säger Christian Wober.

HVO kräver inga justeringar då de flesta dieselmotorer är godkända för HVO-användning och dess lagringsstabilitet överträffar biodieselalternativ, vilket gör det särskilt attraktivt för reservkraftsystem. – Traditionella fossila bränslen bidrar till luftföroreningar, klimatförändringar och koldioxidutsläpp. Medan alternativ som används idag, som biodiesel, ofta möter utmaningar som exempelvis reducerad lagringsstabilitet, säger Christian Wober.

EcoDataCenter levererar hållbara och säkra datacenterlösningar. Genom ett samarbete med BOS Power, Elektromatik och Rolls Royce Power Systems har man tagit fram en reservkraftslösning anpassad till verksamhetens hållbarhetsmål. Att hitta ett hållbart, grönare alternativ till traditionell diesel var nödvändigt för att upprätthålla verksamhetens miljöåtaganden och operativa integritet.

Genom att införa HVO100 kan EcoDataCenter nu minska utsläppen av växthusgaser upp till 75–95 procent.

– Då diesel är vår största CO2-utsläppsfaktor behövde vi hitta andra lösningar. Att minska nyttjandet av fossila bränslen är en av grunderna för den gröna omställningen och detta är och har varit ett av våra viktigaste fokusområden den senaste tiden. Då vi har motorer levererade av Elektromatik/BOS Power var det självklart att involvera dem i HVO100-diskussionen som innefattade djupgående teknisk analys med dokumenterade testkörningar och garantier för samma, eller bättre prestanda, hos våra system.

Vi möttes av ett mycket professionellt bemötande med svar på alla våra frågor och formell dokumentation för produktgaranti och prestanda, säger Mikael Svanfeldt, CTO EcoDataCenter. I grunden är HVO inte bara ett bränsle; det är en katalysator för hållbara affärer.

Genom att erbjuda ett renare, grönare alternativ hjälper HVO att bidra till en framtid där utsläppen är betydligt reducerade. – Hållbara bränslen är här för att stanna och ett altivernativt bränsle så som HVO100 är framtiden, avslutar Christian Wober.