Skip to content
måndag, 21 oktober 20241 min read

Framtidens dieselgeneratorer – här för att stanna

Trots det växande intresset för förnybara energikällor och klimatmål om minskade koldioxidavtryck, fortsätter dieselgeneratorer att spela en avgörande roll när det kommer till att tillhandahålla reservkraft för olika verksamheter.

- Även om framsteg inom batterilagring och förnybar energiteknik erbjuder hållbara alternativ, är de fortfarande begränsade i förmågan att stödja kritisk belastning under längre perioder. Pålitligheten och robustheten hos dieselgeneratorer gör dem oumbärliga, särskilt för samhällskritiska verksamheter så som sjukhus och datacenter, säger Per Lundgren, Head of Sales and Service på Elektromatik.

 I en tid där hållbarhets- och miljöfrågor ligger högt på agendan och med en ökande oro över utsläpp och strävan mot renare energialternativ kan framtiden för dieselgeneratorer verka osäker. Men det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man utvärderar utsikterna.

- Dieselgeneratorer är väldigt vanliga på marknaden och många av dagens dieselaggregat kan köras med HVO100 – ett mer miljövänligt bränsle än standarddiesel, vilket gör dem generellt mycket bättre utifrån ett miljöperspektiv. Gasgeneratorer, som bara går på naturgas, är inte anpassade och kräver någon form av infrastruktur för naturgas vilket vi inte har i Sverige, säger Per Lundgren.

Även vätgaslösningar presenteras som ett aktuellt alternativ när det gäller mindre anläggningar och batterilösningar. Den typen av generatorer har en ganska kort tid som de kan leverera kraft ut till anläggningen, medan dieselaggregat kan vara i drift så länge det finns diesel.

- Dieselaggrat är lösningen för att kunna hantera långa driftbortfall i kombination med stora effektbehov. UPS:er och andra typer av lösningar är endast applicerbara för kortare perioder – minuter till några timmar. När behovet avser strömförsörjning under ett dygn eller mer är det dieselgeneratorer som gäller, säger Per Lundgren.

För att säkerställa oavbruten strömförsörjning under nödsituationer, utan begränsning av drifttimmar på ett lönsamt sätt, är dieselgeneratorer både en pålitlig och kostnadseffektiv lösning.

- Dieselgeneratorer är fortfarande den mest kostnadseffektiva och mest lönsamma lösningen på marknaden rent teknologiskt. De baseras på en gammal, beprövad teknologi där man kan köra väldigt länge med väldigt lite underhåll. Över tid tror jag att reservkraft i form av dieselgeneratorer är här för att stanna, avslutar Per Lundgren.