Skip to content
2024-jun-20 08:48:153 min read

Energihantering för energilagringssystem

Energilagringssystem (ESS) blir allt viktigare i den globala strävan efter förnybar energi. Att förstå hur man effektivt hanterar dessa system är avgörande då efterfrågan på effektiva och hållbara energilösningar ökar.

Denna artikel beskriver energihanteringen för ESS, undersöker skillnaderna mellan batterihanteringssystem (BMS), energihanteringssystem (EMS) och BESS (Battery Energy Storage Systems) samt utforskar olika typer av energilagring.

Läs mer: BESS är här för att stanna på energimarknaden

Förståelse av energihantering

Energihantering innebär övervakning, kontroll och bevarande av energi inom ett system. För energilagringssystem innebär detta att säkerställa att energi lagras och frigörs effektivt samtidigt som systemets stabilitet och livslängd bibehålls. Effektiv energihantering kan leda till betydande kostnadsbesparingar, förbättrad systemprestanda och minskad miljöpåverkan.

En jämförelse av BMS, BESS och EMS: Vilka funktioner hanterar kontrollprogramvaran i ett ESS-system?

 

Batterihanteringssystem (BMS)

Ett batterihanteringssystem (BMS) säkerställer säker och effektiv drift av batterier inom ett ESS. De primära funktionerna hos ett BMS inkluderar:

Övervakning: Konstant mätning av battericellernas spänning, ström och temperatur.

Balans: Säkerställa att alla celler laddas jämnt för att förlänga batteriets livslängd och förbättra prestandan.

Skydd: Förhindra förhållanden som överladdning, överurladdning och överhettning, vilka alla kan skada batteriet.

Datainsamling: Registrera prestandamått för analys och underhåll.

Läs mer:BESS - batterilagringssystem för energi

Energihanteringssystem (EMS)

Ett energihanteringssystem (EMS) optimerar driften och den ekonomiska prestandan hos ett ESS och övervakar hela energisystemet, vilket kan inkludera flera energikällor och lagringsenheter. Dess nyckelfunktioner är:

Intäktsoptimering: Maximerar intäkter genom olika stödtjänster och gör att BESS kan ladda och ladda ur beroende på den mest optimala användningsfallet.

Prognoser: Förutsäger energiproduktion och konsumtionsmönster för att optimera energianvändningen.

Integration: Koordinerar mellan olika energikällor (t.ex. sol, vind) och lagringssystem.

Nätinteraktion: Hanterar interaktioner med nätet, inklusive att sälja överskottsenergi tillbaka till nätet eller minska konsumtionen under hög efterfrågan.

Energihanteringsapplikation

En BESS Controller, även kallad lokal EMS, fungerar som en central hubb som koordinerar mellan BMS, kraftomvandlingssystemet (PCS) och delsystem och tillhandahåller ett användarvänligt gränssnitt för övervakning och kontroll av ett ESS. Funktioner hos en BESS Controller inkluderar:

Användargränssnitt: Låter operatörer övervaka hela energilagringssystemet, driftförhållanden, prestanda och batteritillstånd som laddningsstatus (SOC), hälsostatus (SOH) och mer.

Dataanalys: Erbjuder verktyg för att analysera systemets driftmönster och prestanda.

Varningar och meddelanden: Informerar användare om eventuella problem eller underhållsbehov.

Rapportering: Genererar detaljerade rapporter om systemets prestanda, underhållsaktiviteter och driftseffektivitet.

Fjärråtkomst: Möjliggör kontroll och övervakning av systemet från avlägsna platser och tillhandahåller gränssnittet till externa energihanteringssystem (EMS).

Vad menas med energilagring?

Energilagring avser fångsten av energi som genereras vid en tidpunkt för användning vid ett senare tillfälle. Denna process hjälper till att balansera tillgång och efterfrågan, stabilisera nätet och förbättra effektiviteten och tillförlitligheten hos energisystem. Energianvändning kan klassificeras i flera typer baserat på den använda teknologin:

Mekanisk energilagring

Pumpkraftverk: Använder gravitationspotentialenergi genom att flytta vatten mellan reservoarer på olika höjder.

Svänghjul: Lagrar energi i form av rotationsenergi, som kan frigöras snabbt.

Tryckluft: Lagrar energi genom att komprimera luft, som sedan frigörs i syfte att generera elektricitet.

Termisk energilagring

Värme- och kyllagring: Användning av material som smälter salter, betong eller till och med snö i syfte att lagra termisk energi för senare användning i uppvärmnings- eller kylningsapplikationer.

Kemisk energilagring

Gasformiga bränslen: Inkluderar väte, biogas och metan, som kan lagras och omvandlas tillbaka till energi.

Fasta bränslen: Inkluderar kol, trä och pellets, som är traditionella former av kemisk energilagring.

Flytande bränslen: Inkluderar oljederivat som diesel och bensin, samt syntetiska bränslen som fotogen.

Elektrokemisk energilagring

Galvaniska celler (batterier): Består av två elektroder (anod och katod) omgivna av en elektrolyt och avskilda av en separator. Batterier är den vanligaste formen av elektrokemisk energilagring och används i allt från små elektroniska enheter till storskaliga nätlagringssystem.

Slutsats

Energihantering är en viktig komponent i energilagringssystem, som säkerställer att de fungerar effektivt, pålitligt och hållbart. Genom att förstå rollerna för BMS, BESS Controller och EMS, samt de olika typerna av energilagring, kan vi optimera prestandan hos dessa system och stödja övergången till en mer hållbar energiframtid.

Effektiv energihantering förbättrar inte bara prestandan och livslängden för energilagringssystem utan bidrar också till ett mer stabilt och effektivt energinät. När teknologin utvecklas kommer integrationen av dessa system att fortsätta utvecklas och erbjuda ännu större fördelar för konsumenter och miljön.

Är du intresserad av att optimera ditt energilagringssystem genom effektiv energihantering? Ta en titt på hur vårt Project Excellence-initiativ ger dig de verktyg som krävs för att säkerställa att dina projekt är i trygga händer.

avatar

Gustav Nyman

CTO - Energy Storage