Skip to content
2024-aug-26 09:27:314 min read

Jämförelse mellan DRUPS & dieseldrivna generatorer med UPS: Välj din lösning

I dagens värld, där företag står inför ökade risker från sårbarheter i energiinfrastrukturen och det växande beroendet av digitala system, är tillförlitlig reservkraft viktigare än någonsin.

Två vanliga alternativ är Diesel Rotary Uninterruptible Power Supply (DRUPS) system (utan behov av batterier) och traditionella dieseldrivna generatorer kombinerade med en UPS (statisk UPS). Båda lösningarna erbjuder unika fördelar och passar olika behov.

Detta blogginlägg kommer att gå igenom de viktigaste skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med DRUPS och dieseldrivna generatorer med UPS för att hjälpa dig att avgöra vilken lösning som bäst uppfyller dina behov av reservkraft.

Introduktion till DRUPS och dieseldrivna generatorer med UPS

DRUPS är en integrerad, skalbar lösning som kombinerar en dieselmotor, ett svänghjul (kinetisk energimodul) och en generator för att utnyttja energins dynamik i en roterande massa, vilket ger sömlös reservkraft. Detta system erbjuder hög tillförlitlighet genom att säkerställa en oavbruten strömförsörjning vid ett strömavbrott. Det fungerar som ett nätfilter som filtrerar spikar och övergående störningar, reglerar belastningsspänningar inom ett toleransområde och levererar en ren sinusvåg till användarna.

Läs mer: Dieselgeneratorer: Framtidsutsikter och Regelinsikter

Svänghjulet lagrar kinetisk energi som omedelbart är tillgänglig för att överbrygga gapet mellan nät bortfall och dieselmotorstart. DRUPS snabba responstid, som säkerställer omedelbar täckning och sömlös övergång till kontinuerlig drift understödd av en dieselmotor, gör det idealiskt för kritiska applikationer som datacenter, sjukhus och industrianläggningar som kräver oavbruten strömförsörjning. Det kan konfigureras för både No-break och Short-break-drift genom att överdimensionera generatoraggregatet.

En dieseldriven generator kombinerad med en UPS är ett mer traditionellt tillvägagångssätt för reservkraft. UPS-systemet inkluderar vanligtvis batterier som kortsiktigt levererar ström under ett strömavbrott, vilket ger den dieseldrivna generatorn tid att starta och ta över belastningen. Denna kombination är allmänt använd och erbjuder flexibilitet och skalbarhet över olika applikationer där den dieseldrivna generatorns strömförsörjning är Short Break och UPS-strömförsörjningen är No Break.

Läs vidare: dieseldriven generatorlösning

Viktiga skillnader mellan DRUPS och dieseldrivna generatorer med UPS

 

Responstid

En av de utmärkande egenskaperna hos DRUPS är dess omedelbara responstid. Svänghjulet kan leverera full effekt omedelbart, vilket säkerställer att det inte blir något avbrott i strömförsörjningen. Denna snabba respons är avgörande för miljöer där även ett kortvarigt strömavbrott kan få allvarliga konsekvenser.

I jämförelse har ett UPS-system vanligtvis en viss fördröjning innan dieselgeneratorn startar, vilket kanske inte är lämpligt för alla applikationer.

Hållbarhet

När det gäller hållbarhet erbjuder DRUPS-system tydliga miljöfördelar eftersom inga batterier krävs och därför inte behöver bytas ut över tid. Dessutom minimerar deras höga effektivitet strömförluster, vilket ytterligare minskar energiförbrukningen. För organisationer som prioriterar hållbarhet erbjuder DRUPS ett mer miljövänligt val, vilket bidrar till lägre koldioxidavtryck och minskade driftkostnader.

Plats och modularitet

DRUPS-system är kända för en kompakt design, vilket ofta kräver mindre utrymme än ett separat dieseldrivet generatoraggregat och UPS-system med samma effekt/kapacitet. Detta kan vara en betydande fördel i miljöer där utrymme är en bristvara.

Utforska: DRUPS

Underhåll och tillförlitlighet

Underhållskraven kan skilja sig avsevärt mellan de två systemen. DRUPS-system har generellt ett lågt krav på underhåll där endast underhåll på dieselmotorn och smörjning av lager i svänghjul och generator utförs. Lager i svänghjulet och generatorn har en designlivslängd på 10 år. Användningen av ett svänghjul i stället för batterier leder till lägre totala driftkostnader och högre tillförlitlighet över tid.

Å andra sidan kräver dieseldrivna generatorer med UPS regelbundet underhåll och byte av UPS och batterier, eftersom de försämras över tid. Detta ytterligare underhåll kan öka driftkostnaderna och komplexiteten i systemets hantering.

Investeringskostnader

Kostnaden är alltid en kritisk faktor vid val av reservkraftlösning. DRUPS-system tenderar att ha en högre initial kostnad på grund av deras avancerade teknik och integration. Men deras lägre underhållskostnader och längre livslängd kan göra dem mer kostnadseffektiva på lång sikt, särskilt för uppdrag som är kritiska.

Dieseldrivna generatorer med UPS, som kan vara billigare i början, kan dock medföra högre driftkostnader på grund av underhåll av UPS och batterier samt behovet av att byta ut komponenter oftare.

Kortslutningskapacitet

DRUPS-systemet erbjuder avsevärt högre kortslutningskapacitet än konventionella statiska UPS-system, vilket säkerställer bättre skydd för kritisk infrastruktur. Denna förbättrade kapacitet minskar risken för driftstopp och skador under nätstörningar.

Utforska: Project Excellence - Ditt prosjekt, vår profession 

Välja rätt lösning för dina behov

När du ska välja mellan DRUPS och en dieseldriven generator med UPS är det viktigt att överväga de specifika kraven för din applikation. DRUPS är vanligtvis bättre lämpat för miljöer där oavbruten ström är kritisk, skalbarhet är viktigt, utrymme är begränsat och långsiktig tillförlitlighet är en prioritet. Industrier som datacenter, finansiella institutioner och vårdinrättningar föredrar ofta DRUPS för deras sömlösa drift och låga krav på underhåll.

Å andra sidan erbjuder dieseldrivna generatorer med UPS flexibilitet och skalbarhet, vilket gör dem idealiska för applikationer där budgetbegränsningar är betydande och där det inte finns ett lika stort behov av oavbruten kraft. Denna lösning föredras också i situationer där möjligheten att uppgradera eller byta ut komponenter oberoende av varandra är en viktig del av beslutet.